elephant-20071_1920

Najlepszy przepis na domową ciastolinę

Jak kreatywnie spędzać czas z dziećmi? Czasem wystarczą najprostsze pomysły. A jednym z nich jest zrobienie domowej ciastoliny, którą można przygotować samemu lub wspólnie z dzieciakami. Alenianie znają najlepszy przepis, którym teraz dzielimy się z Wami. Nasza domowa ciastolina nie zawiera żadnych konserwantów, jest bezpieczna dla dzieci i z pewnością posłuży przez jakiś czas – nie wysycha tak szybko, pod warunkiem że będzie przechowywana w szczelnie zamkniętych pojemniczkach.

Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki soli
2 łyżki oleju (może być oliwa, oliwka)
2 łyżki proszku do pieczenia
1,5 szklanki ciepłej wody
barwniki spożywcze, farbki (lub naturalnie uzyskane kolory np. kurkuma, kakao, sok z buraka)
aromat do ciasta np. waniliowy, migdałowy (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mąkę, wodę, sól, proszek do pieczenia i olej wymieszaj do połączenia. Następnie podgrzej na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy (wystarczą ok 3-4 minuty). Na samym końcu dodaj aromat do ciasta. Masa powinna być jednolita i lekko kleista. Wyjmij z naczynia, podziel na tyle części, ile chcesz mieć kolorów. Do każdej części dodaj barwnik i wyrabiaj do uzyskania ładnego koloru. I gotowe.

Teraz wyjmijcie wszystkie foremki i gadżety do wyciskania z ciastoliny i bawcie się dobrze.